Rang – 2017 | Huis vol verhalen
251
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-251,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded
 

Huis vol verhalen

Voor Museum Rijswijk maakten we een speciale digitale applicatie voor de tentoonstelling “Rijswijk, een huis vol verhalen”

De tentoonstelling laat (recente) geschiedenis zien op de plek waar het gebeurde. Dit geeft de bezoeker een herkenbare context, namelijk een locatie, om de geschiedenis aan te verbinden. Op een monumentale maquette van 90 m2 zijn meer dan 80 locaties uitgelicht. De verhalen die aan deze locaties verbonden zijn kunnen worden opgeroepen door middel van tablet.

1303_rui_p1

Een perspectief

Geschiedenis is nooit helemaal voltooid verleden tijd. Het is evenmin een droge opsomming van feiten, jaartallen en gebeurtenissen. Geschiedenis is het verhaal van mensen en van menselijk handelen onder uiteenlopende omstandigheden. De ambitie van het ‘Huis van de Stad’ is zoveel mogelijk Rijswijkers kennis te laten maken met de oude en nieuwe geschiedenis van hun woonplaats en vooral die van de Rijswijkers zelf, door middel van ‘verhalen’ over grote gebeurtenissen of heel kleine, zoveel mogelijk vertelt vanuit een hun perspectief.


Promo film Museum Rijswijk

Credits

Concept en ontwerp: Caspar Conijn & Lawrence de Graaff
Interactie ontwerp: Lawrence de Graaff
Maquettevormgeving & productie: Made by Mistake Rotterdam
Research content en teksten: Anneke Huisseling en Museum Rijswijk, Arjan Kwakernaak
Films en animaties: Itamar Naamani, Taatske Pieterson en Lawrence de Graaff, Audio interviews; Kathelijne Eisses en Taatske Pieterson, Tablets: Imagineear

 

1303_rui_p2

Tablet: een interactieve sleutel

Elke locatie op de maquette heeft een nummer. De bezoeker kan door middel van het intypen van een nummer de aantrekkelijke verhalen, filmpjes en audiofragmenten oproepen. In samenwerking met het museum werden er verschillende onderwerpen uitgewerkt tot onder andere: audio-interviews met diverse – bekende en onbekende – Rijswijkers en inhoudsdeskundigen, animaties en voice-overs bij de museale collectie.

1303_rui_p6

De heldere interface met maakt het makkelijk en aantrekkelijk voor de bezoeker om de audioverhalen, films of animaties te laten starten.

Zelf iets veranderen of toevoegen

Ons project-team bestond uit inhoudsdeskundigen, researchers, tekstschrijvers, interviewers en filmers. Zijn maakten de meer dan 80 items. Het zijn specialisten in het koppelen van inhoud aan verbeelding en in staat om de soms ingewikkelde onderwerpen voor een breed publiek toegankelijk te maken. Het zijn warme affectieve geschiedenissen geworden. Ze roepen het gevoel op van aanwezigheid, van contact met het verleden en heden.

Vijf voorbeelden

Geschiedenis wordt door een aantrekkelijk manier getoond. Van oude beelden en film uit archieven werden nieuwe animaties gemaakt met muziek en voice-overs. Vijf voorbeelden hieronder:

 
Geschiedenis wordt aantrekkelijk getoond. Van oude beelden en film uit archieven werden nieuwe animaties gemaakt met muziek en voice-overs. Hiernaast; V2 raketten in het Rijkswijkse bos, hieronder De Karperoorlog en het verhaal over Ypje .
Oog-, of beter, óórgetuigen, beschrijven dat een V2 met een hels gebrul opsteeg. Maar het was nóg beangstigender als het opeens stil werd.
Karpers kunnen, voor zover bekend, niet lopen. Maar hoe verhuisden ze dan van de twee bosvijvers naar De Put?
Bijna zesduizend jaar geleden lag Rijswijk aan zee. Er woonden zelfs al mensen.
Speciaal voor de presentatie zijn er meer dan 25 Rijswijker geïnterviewd. Hiernaast vertellen ouderen uit het bejaardentehuis Onderwatershof over liefde in de jaren 50, hieronder vertel een wijk agent over het politiewerk, daaronder verteld een 16 jarig meisje uit ypenburg over ypje
In de jaren vijftig gedroegen verliefde stellen zich veel braver dan nu. Of toch niet?
Wijkagent Ad Geerlings van Bureau Rijswijk vertelt hoe je een vechtersporter arresteert
Mientje is net 16 geworden en woont met haar hele familie in Ypenburg. Met haar vriendinnen Taylor en Chiara toert ze graag op de scooter.
Contact

Rang (Lawrence de Graaff):
info@rangontwerp.nl
06-18085329

Caspar Conijn:
info@casparconijn.nl
06-18133490